The following 20 question quiz asks multiple choice questions based on the information covered at the links of the following webpage:

An answer key is provided at the bottom of this webpage.

1. Good forecasters learn the tools of making a forecast through:
a. Time spent learning as much weather analysis and forecasting as they can
b. Concentrating on and understanding the weather data
c. Learning from other forecasters
d. Having a solid college meteorology education
e. All of the above

2. This is a term for investigating weather analysis and forecasting questions a person may have. It requires looking up information in books, journals, webpages, etc.
a. Meteorology coursework
b. On the job forecasting experience
c. Research
d. Weather analysis

3. Often the greatest and quickest strides in becoming a good forecaster occur through:
a. Meteorology coursework
b. On the job forecasting experience
c. Research
d. Watching others forecast

4. A degree in meteorology guarantees that a person will be a good weather forecaster.
a. True
b. False

5. The weather determines how:
a. People dress
b. People eat
c. People travel
d. People entertain themselves
e. All of the above

6. A broadcast meteorologist has to be the most serious and informative during:
a. Severe weather events
b. High pressure days
c. The morning show

7. Which of the following has the least description:
a. It will most likely rain in the afternoon
b. The rain will be heavy at times
c. About half an inch of rain can be expected
d. There is a 30% chance of rain

8. Meteorologists will often get questions that a ___________ would be best at answering. Therefore, it is important for the meteorologist to have a strong handle on all the geosciences and space sciences so that they can handle these questions when they are posed.
a. Astronomer
b. Geologist
c. Oceanographer
d. Climatologist
e. All of the above

9. A practical purpose for having correct forecasts is to:
a. Save businesses and people time and money
b. Prevent injuries and save lives
c. Successfully plan, prepare and dress for traveling, commuting and shopping
d. All of the above

10. It is a good idea to forecast with an accuracy that you know will not be achievable in many cases since your forecast will have more specific detail than the forecasts generated by others.
a. True
b. False

11. What is an in-house meteorologist?:
a. A meteorologist that works out of the house
b. A meteorologist that does not have a forecasting job
c. A meteorologist that is employed by the business they are forecasting for
d. A meteorologist that forecasts the weather conditions that occur inside a house

12. These forecasters work for the federal government:
a. Private weather forecasters
b. In-house meteorologists
c. National Weather Service forecasters
d. Farmers
e. The general public

13. Forecasting is an:
a. Art
b. Science
c. Both a and b

14. At some point in the future it will be possible to make perfect forecasts.
a. True
b. False

15. The question, "How is the weather going to be on my wedding in a month from now?" is best answered:
a. Meteorologically
b. Climatologically
c. Randomly
d. Not at all

16. If one thing can be said about the weather it is that it is:
a. Constantly changing
b. Boring
c. Always the same
d. Always unpredictable

17. A good forecast is one that offers:
a. Actionable information
b. Information based on multiple data sources
c. Information based on the most update data
d. Information on mesoscale effects
e. Information that is communicated clearly
f. All of the above

18. What often happens when a forecaster makes a habit of "sticking the head out too far" too often:
a. Brilliant forecast accuracy
b. Busted forecasts

19. One of the more difficult forecasts to make is the:
a. Winter precipitation forecast
b. Fog forecast
c. Hurricane landfall forecast
d. All of the above

20. Give a severe weather situation the coverage it deserves without hype or being overly calm.
a. True
b. False


1. E
2. C
3. B
4. B
5. E
6. A
7. D
8. E
9. D
10. B
11. C
12. C
13. C
14. B
15. B
16. A
17. F
18. B
19. D
20. A