The following 50 question quiz asks multiple choice questions based on Haby Hints 151 through 200 covered at this link:

An answer key is provided at the bottom of this webpage.

151. A region of low values of precipitation surrounding by higher values of precipitation can be explained by a:
a. Reduced amount of low level convergence
b. Reduced amount of adequate moisture
c. Reduced amount of lifting
d. Could be any of the above

152. (Statement 1) Warm air advection is the warming of the earth's surface by the sun. (Statement 2) If there is no wind or no thermal gradient then warm air advection can not occur.
a. Statement 1 and Statement 2 are both false
b. Statement 1 and Statement 2 are both true
c. Statement 1 is true and Statement 2 is false
d. Statement 1 is false and Statement 2 is true

153. The jet stream can make a storm more severe by:
a. Increasing upper level moisture
b. Causing the updraft to be vertically stacked
c. Increasing the amount of wind shear
d. All of the above

154. You should "prepare for a blow" when:
a. The surface pressure is rapidly falling
b. The surface pressure is high

155. The most important greenhouse gas to a weather forecaster is ____(1)______. In equal quantities, _____(2)_______ is the more powerful greenhouse gas of the two.
a. (1) water vapor, (2) water vapor
b. (1) water vapor, (2) carbon dioxide
c. (1) carbon dioxide, (2) water vapor
d. (1) carbon dioxide, (2) carbon dioxide

156. Which of the following is true:
a. Air move from low pressure toward high pressure
b. Heat moves from cold objects toward warm objects
c. Water vapor moves from regions of high vapor pressure toward regions with low vapor pressure

157. What is a "variable wind"?
a. Wind direction often changes
b. A severe wind gust from a storm
c. A wind that is calm
d. A wind that is gusty

158. All of the following will lead to the development of an inversion except:
a. WAA vertically above CAA
b. Radiational cooling of the earth's surface at night
c. Middle troposphere subsidence
d. Polar air flowing over the much warmer Great Lakes

159. With an omega block over the region ____________ flow would be expected.
a. Zonal
b. Meridional

160. For cloud bases to occur at this level, the boundary layer temperature must first warm to the convective temperature.
a. Convective Condensation Level
b. Lifted Condensation Level

161. Why is the Wet Adiabatic Lapse Rate not a constant on the Skew-T Log-P diagram?
a. Latent heat absorption from evaporational cooling
b. Solar radiation warming
c. The melting of liquid water drops
d. Latent heat release from condensation

162. What is Theta-e?
a. The amount of positive buoyancy with respect to a surface based lifted parcel of air
b. The temperature in Kelvins of air that has had latent heat released and brought to the 1000 mb pressure surface
c. It is the amount of streamwise vorticity available for ingestion into a thunderstorm
d. It is how heat and humidity are combining to make it feel outside

163. Which of the following is False?:
a. CINH is the amount of positive buoyant area on the Skew-T
b. A CAP of 5 is a strong cap
c. Surface based lifted parcels will rise on their own once they have penetrated the level of free convection
d. A cap could either enhance a severe storm event or prevent it from occurring all together

164. Which of the following is True?:
a. Elevated convection is surface based convection in high elevation regions
b. Elevated convection is most common in the warm season or in the warm sector of a mid-latitude cyclone
c. Elevated convection is convection that occurs through the entire troposphere
d. Elevated convection is convection that has the lifting first begin above the boundary layer. It is convection not the result of surface based convection.

165. This is the pressure level that a previously convectively rising parcel of air stops rising:
a. Level of Free Convection
b. Equilibrium Level
c. Maximum Parcel Level
d. Lifted Condensation Level

166. All of the following generally promote larger hail except:
a. Increase of CAPE
b. Raising of freezing level
c. Convective instability (through further drying of middle troposphere and warm and humid air in the lower troposphere)
d. Increase of elevation above sea level

167. (Statement 1) Freezing rain is another term for sleet. (Statement 2) Snow will cool the air when it melts, evaporates and/or sublimates into the air.
a. Statement 1 and Statement 2 are both false
b. Statement 1 and Statement 2 are both true
c. Statement 1 is true and Statement 2 is false
d. Statement 1 is false and Statement 2 is true

168. A very dry PBL with high relative humidity air in the middle troposphere is termed a(n) ________ sounding.
a. Inverted-V
b. Loaded gun
c. Unstable
d. Convectively unstable

169. This method examines individual layers of the troposphere and assess the stability classification, wind and moisture characteristics of that layer.
a. Bubble method
b. Bulk measure method
c. Layer slice method
d. Omega method

170. If the temperature is 45 F with a dewpoint of 10 F and heavy rain starts falling, what is the most likely temperature after complete evaporational cooling? Use 1/3 rule
a. 37 F
b. 35 F
c. 33 F
d. 31 F

171. A COL will produce:
a. Frontogenesis
b. Frontolysis
c. Could be frontogenesis or frontolysis depending on the orientation of high and low pressure systems

172. For which significant storm event are high values of Precipitable Water compared to climatological normal often needed.
a. Strong convective wind gusts
b. Flash flooding
c. Tornadoes
d. Large hail

173. When dewpoint is plugged into the Clausius-Clapeyron equation the value determined is the:
a. Mixing ratio
b. Saturation mixing ratio
c. Vapor pressure
d. Saturation vapor pressure

174. Tornado watches are routinely issued for this quadrant of a hurricane:
a. Northeast
b. Southeast
c. Northwest
d. Northeast

175. A storm can be shredded apart if:
a. It has too much moisture
b. The CAPE is too large
c. The low level convergence is too strong
d. The shear is too strong

176. Storms will often form first where:
a. The cap is the weakest
b. The boundary layer convergence is the strongest
c. The boundary layer Theta-E is the highest
d. Any of the above

177. The Storm Prediction Center's Convective Outlook is used to help the forecaster:
a. Issue severe thunderstorm warnings
b. Understand the reasons for the convective potential and where the convective potential and severe weather potential will most likely occur
c. Plan for the convective potential from now until 10 days into the future
d. All of the above

178. In this blocking pattern air swoops around a ridge and then around a trough. This results in the air taking a backward-S trajectory and making limited west to east movement.
a. Omega block
b. Ring of fire
c. Rex block
d. Cut-off low

179. When using percentage of precipitation chance and storm probabilities it is a good idea to add the following information to the probability:
a. Descriptive terms for how much of the forecast region could have precipitation or storms
b. The character of the precipitation such as type, intensity, movement and duration
c. When the precipitation or storms are most likely to occur
d. All of the above

180. (Statement 1) The eastern side of the Rocky mountains in Colorado are always the leeward side. (Statement 2) Upslope flow enhances DVV.
a. Statement 1 and Statement 2 are both false
b. Statement 1 and Statement 2 are both true
c. Statement 1 is true and Statement 2 is false
d. Statement 1 is false and Statement 2 is true

181. When reading and understanding NWS forecast discussions it is important to:
a. Know the definitions of the terms and abbreviations used
b. Understand the data and the interpretation of the data the discussion is based from
c. Have a thorough understanding of meteorological principles
d. All of the above

182. This stage of learning is the most advanced and requires a background education on the topic being studied.
a. Regurgitation
b. Memorization
c. Understanding
d. Application

183. The sound of thunder is produced by:
a. Flashes of light energy
b. Expansion and contraction of air
c. Clouds rubbing each other
d. Release of atomic energy through fusion

184. What is one way in which a cloud erodes:
a. Cool the temperature within the cloud
b. Cause the air to rise within the cloud
c. Mix environmental air into the cloud
d. Increase the thickness of the cloud

185. What time of the day are thunderstorms generally most common:
a. Early morning
b. Around midnight
c. Around noon
d. Late afternoon

186. Which of the following will accurately calculate the relative humidity?
a. (Saturation vapor pressure divided by actual vapor pressure) times 100%
b. (Dewpoint value is Celsius divided by temperature value in Celsius) times 100%
c. (Vapor pressure divided by saturation vapor pressure) times 100%
d. (Temperature value is Celsius divided by dewpoint value in Celsius) times 100%

187. This term means, "spread or scattered over a considerable extent".
a. Widespread
b. Widely scattered

188. Bombogenesis is defined as a mid-latitude cyclone that drops in surface barometric pressure by ______________ or more millibars in a 24-hour period.
a. 12
b. 20
c. 24
d. 50

189. Which of the following indicates the most cloud cover:
a. Fair
b. Broken
c. Mostly cloudy
d. Party cloudy

190. (Statement 1) As the dewpoint increases that indicates the amount of moisture in the air is increasing. (Statement 2) As the relative humidity increases that indicate the air is becoming closer to saturation.
a. Statement 1 and Statement 2 are both false
b. Statement 1 and Statement 2 are both true
c. Statement 1 is true and Statement 2 is false
d. Statement 1 is false and Statement 2 is true

191. The freezing of water at the top of a cumulonimbus updraft is termed:
a. White-out
b. Glaciation
c. Blizzard top
d. Avalanche

192. Fog tends to be thicker and more common in:
a. Rural areas
b. Urban areas

193. Shear vorticity is calculated as:
a. The change in wind speed over a change in distance
b. The change in wind direction over a change in distance
c. The change in temperature over a change in distance
d. The change in vertical motion over a change in distance

194. Which of the following is false:
a. Earth vorticity is always positive except at the equator
b. Curvature vorticity results from a changing in wind direction over time
c. Absolute vorticity is always positive
d. Shear vorticity is a change in wind speed over a change in distance

195. Which of the following is true concerning 700 mb synoptic scale vertical velocity:
a. Downward vertical velocity guarantees storms will not occur
b. Upward vertical velocity guarantees storms will occur
c. It is used to determine how strong the updraft within a storm will be
d. It is the compilation of all upward and downward synoptic forcing mechanisms over an area

196. As dewpoint depression increases, the relative humidity ____(1)_____ and the evaporational potential _____(2)_______.
a. (1) increases, (2) increases
b. (1) decreases, (2) decreases
c. (1) increases, (2) decreases
d. (1) decreases, (2) increases

197. PVA promotes ______(1)_______ air and _____(2)_____ height surfaces aloft.
a. (1) rising, (2) falling
b. (1) falling, (2) rising
c. (1) rising, (2) rising
d. (1) falling, (2) falling

198. The formula of a sphere is:
a. Pi*diameter
b. 4/3*Pi*(radius)^3
c. 4*Pi*(radius)^2
d. length*width*height

199. The pressure gradient is equal to:
a. Mass*acceleration
b. Force*distance
c. Change in pressure over change in distance
d. Energy per unit time

200. What is the difference between a closed low and a cut-off low?
a. A closed low is embedded within the upper level jet stream flow while a cut-off low is not
b. A closed low is a maturing mid-latitude cyclone while a cut-off low is occluded
c. A closed low has significant vorticity and thermal advection associated with it while a cut-off low does not
d. A closed low occurs in the mid-latitudes while a cut-off low occurs in the tropics


151. D 161. D 171. C 181. D 191. B
152. D 162. B 172. B 182. D 192. A
153. C 163. A 173. C 183. B 193. A
154. A 164. D 174. A 184. C 194. C
155. B 165. C 175. D 185. D 195. D
156. C 166. B 176. D 186. C 196. D
157. A 167. D 177. B 187. A 197. A
158. D 168. A 178. C 188. C 198. B
159. B 169. C 179. D 189. B 199. C
160. A 170. C 180. A 190. B 200. A